Festes, fires i tradicions

FIRA DE L´OLI DE LES TERRES DE L´EBRE
Data d'inici: 22/02/2019
Data final: 24/02/2019
La Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre, que cada últim cap de setmana de febrer es celebra al nostre poble, esdevé una plataforma per impulsar el nostre patrimoni etnològic i recuperar i mantenir les tradicions lligades al món de la pagesia.

Aquesta voluntat de recuperació de les tradicions referides troba en la Fira el marc més adient per optimitzar els recursos disponibles, assolir amb molta més eficàcia aquest objectiu de recuperació de les nostres tradicions i oficis i arribar a un major col.lectiu de persones, ja que s’aprofita l’atractiu de la pròpia Fira per fer arribar el missatge amb major projecció.

De no realitzar-se en el si de la Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre, l’objectiu de recuperació esmentat no es podria assolir, ni de lluny, amb l’eficàcia actual.

Per aquest motiu, entre altres iniciatives, s’ha pretés en tot moment estimular la memòria col.lectiva pel que fa referència als oficis antics i tradicionals.

Els oficis que fins ara hem recuperat han estat els següents: cistellers, esquiladors, els molins antics amb tracció animal, l’ofici de pagès mitjançant la reproducció de casetes de pagès i les exposicions d’eines de treball antigues.

En tot moment s’intenta fer present el passat i les tradicions més desconegudes per molts, rememorant allò que ha donat sentit a la nostra història i que, ara, un cop desaparegut, sembla oblidat.
Prova d’aquesta voluntat va ser la construcció d’una plaça a l’accés Nord del poble, a la C-12, anomenada « La Casella » en la què, amb l’ajuda i col.laboració d’antigues famílies de pagesos de Jesús i de la cooperativa, s’ha aixecat un molí antic, una presa mecànica i altres elements tradicionals relacionats directament amb el món antic de la pagesia del nostre poble. És a dir elements que a hores d’ara ja no es fan servir però que, d’aquesta manera, seran presents dia rera dia en la nostra vida, ni que sigui d’una manera simbòlica.