Festes, fires i tradicions

FESTA SANT BERNABÉ
Data d'inici: 10/06/2024
Data final: 10/06/2024
Sant Bernabé és el topònim que des de fa molts anys va donar nom a un espai del nostre poble anomenat «Partida de Sant Bernabé”. Dins d’aquest espai i prop del Molins del Comte es va erigir, com era costum en aquell moment històric, un edifici de caire religiós per tal que protegís els habitants de la zona, en concret es tracta duna ermita, l’ermita de Sant Bernabé.

Aquesta ermita protegeix el nostre poble dels vents del Nord-oest (vent de dalt) que tant sovint ens visiten, erigint-se a sobre d’un petit turó que sembla fet a propòsit per a ella, i amb la seva blancor característica dóna llum a tot aquell qui la visita.

És per aquest motiu que amb la voluntat de no oblidar el nostre passat i les nostres costums, vam creure convenient ,des de fa ja uns anys, tornar a instaurar una romeria.

Uns mesos abans, es reuneix la comissió organitzadora integrada per diferents representants de les entitats cíviques del nostre poble, entre els quals demanem la col.laboració dels nostres majors per tal que amb les seves aportacions i records ens ajudin a programar l’activitat tal i com es feia antigament.

Són molts els actes col.laterals a la celebració pròpiament dita, entre els quals cal destacar la romeria a peu i amb carruatge que molts peregrins realitzen des de la Pèrgola de la Immaculada, al bell mig del poble, pel camí dels Reguers girant a l’esquerra pel de la Vall Cervera, fins a la mateixa ermita.

Un cop allí, es convida a participar mitjançant la compra d’unes tires commemoratives que, any rera any, es fan imprimir i mentre els membres de la Secció de Festes preparen un deliciós berenar amb els elements característics: la baldana i la coqueta, mentre es fa petar la xerrada i els xiquets juguen amb les pedres de la plaça de Sant Bernabé mentre miren els cavalls.

No ens podem oblidar tampoc d’altres moments significatius: de la celebració, tan aviat arribem, de la Missa a la petita ermita de Sant Bernabé o la recuperació, per part dels alumnes de l’Escola de Música, dels “Goigs del Sant”, basant-se en una antiga partitura que s’ha pogut actualitzar.

Aquest any s’ha previst, a més d’editar un díptic commemoratiu en el què s’inclourà a més a més d’una il.lustració de l’Ermita realitzada per un artista local, una breu aproximació històrica a la construcció arquitectònica, a la vida del Sant i les seves principals visicituds i a més es farà constar la lletra i la música dels Goigs que seran interpretats pels membres de la Coral Sant Francesc i de la Banda de Música de Jesús.

Són tots aquests els elements que ens fan creure en la possibilitat de recuperar i mantenir en un futur aquesta tradició i que ens animen a continuar organitzant-la els propers anys i fins i tot potenciar-la amb la introducció i recuperació d’altres elements tradicionals.